Berita dan Peristiwa

Berita dan Peristiwa

MAJLIS PERASMIAN HARI MEMPERINGATI MANGSA KEMALANGAN JALAN RAYA SEDUNIA PERINGKAT NEGERI SELANGOR TAHUN 2017

Gambar ramai 2
23 November 2017 (Khamis), Pulau Indah - Hari Memperingati Mangsa Kemalangan Jalan Raya Sedunia disambut serentak di seluruh dunia pada hari Ahad minggu ketiga dalam bulan November setiap tahun.  Tahun ini,  sambutan memperingati mangsa yang terkorban akibat kemalangan jalan raya di peringkat Negeri Selangor telah di adakan pada 23 November 2017 (Khamis) bertempat di Sekolah Kebangsaan Pulau Indah (2).  Tema bagi tahun 2017 ialah Sasaran 2020:  pengurangan kematian dan kcederaan parah sebanyak 50%.

Acara dimulakan dengan ceramah singkat berkenaan dadah yang disampaikan oleh Encik Hashim Anang daripada PEMADAM Negeri Selangor pada jam 8:30 pagi.  Disusuli dengan ceramah keselamatan jalan raya yang disampaikan oleh Encik Mohd Nizamudin bin Mohd Sahli daripada JKJR Negeri Selangor sebelum rehat jam 9:30 pagi.

Ceramah PEMADAM 1Ceramah PEMADAM 2Ceramah PEMADAM 3
Ceramah PEMADAM Negeri Selangor
Ceramah JKJR 2Ceramah JKJR 3
Ceramah JKJR Negeri Selangor

Acara kemuncak sambutan iaitu #MockDrillExercise yang dikendalikan oleh Lafarge Cement Sdn. Bhd., Westport Malaysia Sdn. Bhd., Balai Bomba dan Penyelamat Pulau Indah, Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan, petugas Para-Medik daripada Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, serta Bintang Bulk.  Latihan ini amat penting ditunjukkan kepada orang awam supaya timbul rasa kesedaran betapa:
1)  pentingnya menjaga keselamatan diri ketika di jalan raya
2)  bukan mudah tugas menyelamat kerana ianya melibatkan nyawa dan harga benda yang nilainya bukan ribuan ringgit.

Mock Drill Exercise 1Mock Drill Exercise 2Mock Drill Exercise 3Mock Drill Exercise 4Mock Drill Exercise 5Mock Drill Exercise 6Mock Drill Exercise 7Mock Drill Exercise 8

Turut diadakan ialah pameran berkaitan keselamatan daripada agensi seperti MIROS, AADK dan JKJR

Pameran 1Pameran 2

Selesai #MockDrillExercise sekitar jam 11:00 pagi, acara perasmian bermula di dewan utama.  YBhg. Dato' Mazalan bin Md Noor, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Negeri Selangor merangkap Timbalan Pengerusi Majlis Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor sudi meluangkan masa hadir merasmikan program bermula dengan #MockDrillExercise lagi.  Ini jelas menunjukkan keterujaan beliau dengan kelainan yang dibawakan oleh penganjur.

Tetamu jemputan
Tetamu jemputan yang hadir

Taklimat Dr Nor Faizal UM
Taklimat Dr Nor Faizal UM 2
Taklimat Dr. Nor Faizal bin Ahmad Bahuri, Pakar Bedah Otak Kanak-kanak daripada Pusat Perubatan Universiti Malaya

Persembahan SKPI2
Persembahan murid SK Pulau Indah (2)

Ikrar 1Ikrar 2
Ikrar keselamatan jalan raya

Ucapan GB SKPI2
Ucapan Guru Besar SK Pulau Indah (2)

Ucapan perasmian
Ucapan perasmian oleh YBhg. Dato' Mazalan bin Md Noor

Penyerahan Insentif RM500 kepada sekolah mock chequeSijil 2Gambar ramai 3

CERAMAH DAN PAMERAN KESELAMATAN JALAN RAYA SEMPENA MINGGU KESELAMATAN, KESIHATAN DAN KELESTARIAN UKM 2017

CERAMAH DAN PAMERAN KESELAMATAN JALAN RAYA SEMPENA MINGGU KESELAMATAN, KESIHATAN DAN KELESTARIAN UKM 2017

11 Oktober 2017 (Rabu), UKM Bangi - Sempena Minggu Keselamatan, Kesihatan dan Kelestarian UKM 2017, Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor telah diundang untuk mengadakan ceramah dan pameran keselamatan jalan raya sebagai salah satu bentuk kempen untuk meningkatkan kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan menjaga diri ketika di jalan raya.  Ceramah telah disampaikan oleh Mohd Nizamudin bin Mohd Sahli kepada lebih kurang 50 warga Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bertempat di Panggung Seni universiti tersebut bermula jam 9:00 pagi dan berakhir jam 11:30 pagi.

2017 10 11 10.19.54WhatsApp Image 2017 10 11 at 11.01.44 AM

CERAMAH KESELAMATAN JALAN RAYA SEMPENA KEMPEN KESELAMATAN KANAK-KANAK "SAHABAT BIJAK": SAFE & PROTECT

SKPU1 8
28 September 2017 (Khamis), Puchong - Sempena Bulan Kebajikan Negara, Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Subang Jaya telah menganjurkan Kempen Keselamatan Kanak-kanak "Sahabat Bijak":  Safe & Protect bertempat di Sekolah Kebangsaan Puchong Utama 1 bermula jam 8:00 pagi hingga 12:00 tengah hari tadi.  Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor telah diundang untuk menyampaikan ceramah tentang keselamatan kanak-kanak atau murid ketika di jalan raya.  Ceramah telah disampaikan oleh Mohd Nizamudin bin Mohd Sahli kepada seramai lebih kurang 100 murid Tahun 5 dan 6 sekolah tersebut.
SKPU1 1

Baca lagi...

TANGGUNGJAWAB SOSIAL KORPORAT (CSR): PROGRAM KESELAMATAN JALAN RAYA

SMKSAAS 12
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN (NBOS):  PROGRAM KESELAMATAN JALAN RAYA

25 Ogos 2017 (Jumaat), Kajang - Penglibatan pihak swasta dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan dan kematian di jalan raya amat dialu-alukan.  Atas kesedaran itu, syarikat Grand Saga Sdn. Bhd. telah menganjurkan program Keselamatan Jalan Raya pada 25 Ogos 2017 (Jumaat) bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abdul Aziz Shah, Kajang.  Penganjuran program ini juga mendapat penglibatan daripada pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Wilayah Tengah.

SMKSAAS 1 copy
Tentatif aktiviti bermula seawal jam 8:30 pagi dengan kehadiran pelajar Tingkatan Empat serta guru pengiring sekolah tersebut ke dalam Dewan Engku Rani.  Majlis pembukaan dimulakan dengan bacaan doa yang dipimpin oleh wakil sekolah.  Seterusnya ucapan aluan daripada Puan Kamisah binti Ali selaku Pengetua sekolah.

SMKSAAS 3
SMKSAAS 4SMKSAAS 5SMKSAAS 6
Ceramah keselamatan jalan raya yang disampaikan oleh Puan Wan Zaleha binti Wan Daud, Penolong Pengarah, Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor.

SMKSAAS 7SMKSAAS 8SMKSAAS 9
Kuiz keselamatan jalan raya bagi menguji kefahaman pelajar.  Hadiah sumbangan Grand Saga Sdn. Bhd. dan juga Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor.

SMKSAAS 10SMKSAAS 11
Penyerahan sijil, cenderahati dan juga bunting "7 Tips Keselamatan Jalan Raya" antara pihak SMK Sultan Abdul Aziz Shah, Grand Saga Sdn. Bhd. serta Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor.

SMKSAAS 2SMKSAAS 13
Pameran daripada Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor serta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Wilayah Tengah.